Dag acht, in noordstuk Canyonlands, Islands in the sky.
25 september 2014 - Moab, Utah, Verenigde Staten
Jee, leuk! Een verhaal van Jos vandaag (met uiteraard opmerkingen van Ester-kan ze toch niet laten)
Vandaag ging de wekker om acht uur, waarna we rustig ontbeten hebben en toen na zijn gaan vragen wat de mogelijkheden voor jeepverhuur waren. Bij de campingreceptie gaven ze ons vier folders mee van plaatselijke verhuurbedrijven. Na geïnformeerd te hebben bij de eerste drie bleek hier de gehele jeepvloot verhuurd te zijn. Toch nog maar even nagevraagd bij de vierde, ja hoor, hier was nog een jeep beschikbaar. Een vierdeurs Jeep Rubicon, we hadden liever een tweedeurs gehad, maar ja, nood breekt wet.
Nadat de verhuurder ons op de camping was op komen halen, kregen we bij zijn zaak nog enige uitleg over zowel de jeep als de route. Het was een route van 16,5 mijl lang, speciaal voor leken/beginners. Genaamd 'Potash road and Shafer trail'. Voor de lezer die engels kan ontcijferen lees de pagina maar eens waar de volgende link naar verwijst. Wij lazen hem overigens ook pas vanavond.
Beginner, easy, piece of cake. Maar goed, nadat we op de asfaltweg na ongeveer 3 mijl het spoor al zowat bijster waren, mede veroorzaakt door een grote Amerikaanse vrachtwagen met oplegger voor ons. Waarna wij dachten 'hier kunnen we nooit goed zitten', bleken we toch zo ervaren te zijn dat we nog op de goede route zaten. De vrachtwagen had als bestemming een mijn, waar het asfalt ook op hield te bestaan.
Nu waren we beland op het onverharde gedeelte van de Potash road, eigenlijk niet geheel onverhard, als je kris kras op de weg gevallen rotsen en rotsondergrond als verhard beschouwd tenminste. Maar wel schitterend om over heen te gaan, uiteraard nu wel met 4 wheel drive.
Zowat op het einde van deze weg kwamen we aan bij het 'Thelma and Louise point', hier is de opname gemaakt aan het einde van de film waar de dames zich van een klif afstorten. Als het goed is zie je hier een foto van in het album, zowel uit de film als een met de jeep erop tegen dezelfde achtergrond, maar dan nog wel 'op' de klif.
Op weg naar de Shafer trail na eerst op het T & L point nog verkeerd gereden te zijn, rechtdoor ipv linksaf. Dit had tot gevolg dat Ester even uit moest stappen om aanwijzingen te geven hoe hier te draaien zonder de filmscene te kopiëren. De Shafer trail zelf is echt een schitterende weg met smalle doorgangen over overhangende kliffen naast inderdaad diepe afgronden (Ester: ja hoor, echt schitterend met je ogen dicht als jij aan de afgrondkant zit). Maar zonder het al te spannend te maken, redelijk berijdbaar, echter wel opletten of je tegenliggers ziet. Er zijn namelijk wel plaatsen waar je elkaar kunt passeren maar deze zijn niet al te talrijk aangelegd. Dus, af en toe even geduld en wachten als er tegenliggers in het vizier zijn.
Op het einde van deze weg omhoog kom je in Canyonlands national park uit, het gedeelte wat ze noemen 'Islands in the Sky'. En terecht, schitterende vergezichten over de canyons en van boven af een uitzicht op de eerder genoemde Shafer trail.
Edit: als ik dit eerder gezien had was ik er misschien niet overheen gereden. Maar niet heus, prachtige dag en zeer geslaagd.
Nog een edit: toen de jeepverhuurder ons 's-middags weer terugbracht naar de camping vertelde hij dat er waarschijnlijk (zonder het achteraf even te melden) iemand in de jeep had overgegeven. Hij was drie dagen bezig geweest om hem schoon en fris(ruikend) te krijgen. Op onze opmerking dat we 's-morgens al wel iets dachten te ruiken gaf hij dit ook toe. Om er vervolgens aan toe te voegen dat hij hem daarom afleverde met open ramen. Overigens geen probleem, want we hebben de hele dag met open ramen gereden en niks meer geroken.
Tot morgen weer.

Jullie zijn wel een ervaring rijker haha